home  > gevolgen  > zeespiegel  > zee-elders

Zeespiegelstijging elders op de wereld

De verandering van de zeespiegel wordt op veel plaatsen in de wereld gemeten. Overal is sprake van een stabiele stijging of daling van enkele millimeters per jaar. De gemiddelde stijging ligt tussen 1 tot 2 mm per jaar.

Weinig zeespiegelstijging in Sydney zoals te zien is op de 3 foto's.
Afbeelding 1: Weinig zeespiegelstijging in Sydney zoals te zien is op de 3 foto's.

De stijging van de zeespiegel verschilt van plaats tot plaats en heeft ook te maken met de mate waarmee de bodem stijgt of daalt. Op de website van het sealevel.info zijn gegevens beschikbaar van vele plaatsen in de wereld, zowel van het NOAA als van het Permanent Service for Mean Sealevel. Hieronder zijn de gegevens van enkele plaatsen op de wereld in kaart gebracht.

Uit de gegevens van de kustmetingen wordt ook duidelijk dat de stijging al ver voor 1993 aan de orde was. Dit is in lijn met het onderzoek van Craig Idzo van 2019, dat in tegenstelling tot verklaringen van het IPCC over de 'zeer waarschijnlijk versnelling van de stijging van de zeespiegel', de nauwkeurige getijdenmetingen van over de hele wereld geen tekenen van vernelling laten zien. Er zijn weliswaar grote lokale verschillen, maar nergens zie je een trendbreuk ten opzichte van de periode voor 1980.

Alan Parker c.s. van de James Cook University in Townsville, Australië, heeft een gemiddelde stijging berekend van 1,04 mm per jaar voor 570 meetstations. Als je alleen kijkt naar de 80 meetstations die al meer dan 80 jaar metingen doen, kom je op een gemiddelde stijging van 0,25 mm per jaar. Ook deze onderzoekers constateren dat er nergens sprake is van versnelling van de zeespiegelstijging. Het gaat hierbij steeds om het relatieve niveau ten opzichte van het land, wat voor eventuele bedreigingen het enige is dat relevant is.

Op deze website vind je een verzameling van verwijzingen naar verschillende onderzoeken die dit beeld van het ontbreken van een versnelling steeds bevestigen.

Wereldkaart zeespiegelstijgingen: op alle plaatsen is sprake van een stabiele stijging of daling.
Afbeelding 2: Wereldkaart zeespiegelstijgingen: op alle plaatsen is sprake van een stabiele stijging of daling van enkele millimeters per jaar. De gemiddelde stijging ligt tussen 1 tot 2 mm per jaar. Bron: Sealevel.info

De gegevens van de plaatsen op deze kaart zijn hieronder weergegeven. Klik op de grafiek om de broninformatie van de betreffende plaats te bekijken.

Den Helder zeespiegelstijging
Afbeelding 3: Den Helder zeespiegelstijging

The Battery NY zeespiegelstijging
Afbeelding 4: The Battery NY zeespiegelstijging

Sydney zeespiegelstijging
Afbeelding 5: Sydney zeespiegelstijging

Honolulu zeespiegelstijging
Afbeelding 6: Honolulu zeespiegelstijging

San Francisco zeespiegelstijging
Afbeelding 7: San Francisco zeespiegelstijging

Marseille zeespiegelstijging
Afbeelding 8: Marseille zeespiegelstijging

Buenos Aires zeespiegelstijging
Afbeelding 9: Buenos Aires zeespiegelstijging

Panama zeespiegelstijging
Afbeelding 10: Panama zeespiegelstijging

Scott Base Antarctica zeespiegelstijging
Afbeelding 11: Scott Base Antarctica zeespiegelstijging

Argentica Islands Antarctica zeespiegelstijging
Afbeelding 12: Argentica Islands Antarctica zeespiegelstijging

Hosojima Japan zeespiegelstijging
Afbeelding 13: Hosojima Japan zeespiegelstijging

Maldives zeespiegelstijging
Afbeelding 14: Maldives zeespiegelstijging

Simons Bay zeespiegelstijging
Afbeelding 15: Simons Bay zeespiegelstijging

Quarry Bay, Hongkong zeespiegelstijging
Afbeelding 16: Quarry Bay, Hongkong zeespiegelstijging

Zanzibar, Tanzania zeespiegelstijging
Afbeelding 17: Zanzibar, Tanzania zeespiegelstijging

Barentsburg Spitsbergen zeespiegelstijging
Afbeelding 18: Barentsburg Spitsbergen zeespiegelstijging

Referenties

Idzo, Craig D., David R. Legates, en Fred Singer. ‘Global Sea-Level Rise: An Evaluation of the Data*’. Heartland Institute, mei 2019.

NOAA / NESDIS / STAR website. ‘Center for Satellite Applications and Research - NOAA / NESDIS / STAR’. Geraadpleegd 28 juni 2023. https://www.star.nesdis.noaa.gov/star/index.php.

Parker, A., en C. D. Ollier. ‘Coastal Planning Should Be Based on Proven Sea Level Data’. Ocean & Coastal Management 124 (1 mei 2016): 1-9. https://doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2016.02.005.

SeaLevel.info. ‘SeaLevel.Info Data Analysis and Visualization’. Geraadpleegd 28 juni 2023. https://sealevel.info/data.php.


< Vorige Gewijzigd: 28-06-2023 Volgende >